MudSweatTrails Routesroutes

NS Brabantse Vennen Trail

NS Brabantse Vennen Trail: 14,5 of 21 kilometer

De Brabantse Vennen Trail is vooral een natuur-trail. Als je de straten van Tilburg hebt achtergelaten, voert de route door agrarisch landschap, jonge bossen, over heidevelden, stuifduinen en langs meanderende beken. Je doorkruist de natuurgebieden Oisterwijkse Bossen en Vennen en Kampina, beide beheerd door Natuurmonumenten. Het parcours is grotendeels vlak met hier en daar een heuveltje. Je vindt er reeën en konijnen, boomklevers en boomvalken en de vennen bieden ruimte aan vele soorten watervogels waaronder de zeldzame porseleinhoen en de watersnip. En zelfs de bever en de boommarter zijn in het gebied gesignaleerd.


Route en foto’s Han Savelkoel

Instructies

De Brabantse Vennen Trail loop je met gps. Download de gpx-track van de 21 km of de gpx-track van de 14 km (alleen de afsteek) en zet deze op je gps-apparaat. Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. De routebeschrijving is ondersteunend bij het volgen van de gps-track.

Zorg voor voldoende batterijen om 2 tot 2,5 uur met je gps-apparaat te kunnen lopen. Bij een gps-horloge kan een extern batterypack een uitkomst bieden. Een handheld gps met kaartfunctie is iets gemakkelijker om mee te navigeren. Deze hebben meestal verwisselbare batterijen. Neem voldoende water en eten mee. Klok je tijd door bij het begin en eind een selfie te maken bij een stationsklok en deel je sportieve prestatie via social media met @huplopen @mudsweattrails en #brabantsevennentrail

Route in het kort

Vanuit Tilburg volg je een min-of meer rechte lijn naar het oosten. Vanaf het station loop je een paar kilometer door de straten van Tilburg. Je loopt onder knooppunt De Baars door en komt in agrarisch landschap dat langzaam over gaat in het bos en ven gebied onder Oisterwijk. Halverwege kan je kiezen voor de korte variant van 14,5 kilometer. Als je voor de volle lengte kiest loop je door richting het heide- en vennenlandschap van de Kampina. Je rond de route af langs de meanderende oever van de Kleine Aa.

1. Start: Station

Je verlaat station Tilburg via de hoofdingang en slaat linksaf in oostelijke richting. Steek de Spoorlaan over en ga na ca 150 meter rechtsaf de Willem II Straat in. Deze volg je tot aan de Heuvelstraat waar je even links en direct rechts de steeg in loopt. Je komt aan de achterkant van winkels op de Hendrikhof. Deze volg je tot aan het Piusplein. Ga rechtdoor en steek de Heuvelring over. Je komt in de Jan Aartestraat. Deze loop je uit tot je op de Lanciersstraat komt.

Vanaf de Jan Aartestraat kan je de monumentale BEKA schoorsteen zien staan. De schoorsteen is een overblijfsel van een van de grootste textielfabrieken die Tilburg rijk was. De fabriek werd in 1853 opgericht door het echtpaar Van Den Bergh Krabbendam. De schoorsteen die bij het ketelhuis hoorde stamt uit 1904. In 2016 is de schoorsteen gerestaureerd.

2. De stad uit

Op de Lanciersstraat ga je rechtsaf. Aan het eind van de straat kom je bij de Piushaven. Daar ga je links langs het water. Steek het water over bij de Hoevenseweg en ga na de brug weer links zodat je het water blijft volgen. Onder de Ringbaan Oost door kom je op een gravelpad langs het water. Deze buigt aan het eind naar rechts. Volg het pad langs de wijk in aanbouw tot aan het viaduct. Daar ga je het talud op (50 meter rechts is een trap) naar de Meijerijbaan. Je gaat linksaf de stad uit. Je volgt dit fietspad ruim een kilometer tot onder knooppunt De Baars door. Over het vee- en wildrooster ga je links het zandpad Koebrugseweg in. Even verder is een Y-splitsing waar je het rechter zandpad aan houdt.

Koebrugseweg. Net buiten Tilburg loop je door het agrarische landschap.

3. Mariakapel

Steek de Baksevenweg over en neemt het zandpad schuin rechts. Even verder ga je op de Y-splitsing links. Door de bomen heen zie je rechts het Galgeven liggen. Je steekt een fietspad over en volgt het pad rechtdoor. Links kan je het Schaapsven door de bomen zien liggen. Even verder neem je het eerste pad rechts. Je kruist een bospad en loopt door tot het einde van het pad waar je linksaf gaat. Je komt op een vijfsprong waar je het tweede pad links neemt. Je gaat een heuveltje op en weer af. Onderaan ga je rechtsaf het pad met de blauwe paaltjes op. Op de volgende kruising ga je rechts. Je loopt door tot aan een beek. Daar ga je links. Bij de Mariakapel steek je rechts de Moergestelseweg over.

In Noord-Brabant is Mariadevotie een cultuurhistorisch gegeven. Je vindt er veel kapellen opgedragen aan de Heilige Maagd.  De mariakapel aan de Moergestelseweg werd in 1939 opgericht door Carol Schade, bewoner van de villa De Hooge Braaken, omdat hij een auto-ongeluk had overleefd. De kapel maakt onderdeel uit van de toegangspoort van landgoed De Hooge Braaken. Elk jaar wordt op 15 augustus (Maria Ten Hemelopening) een heilige mis bij de kapel opgedragen.

4. Bezoekerscentrum Oisterwijk

Aan de overkant ga je het Stokereind in en neem je het eerste pad links. Bij de Y-splitsing neem je het linker pad. Volg dit tot je een beek kruist. Kort daarna ga je links en even verder als je tegen eigen terrein aan loopt weer links het pad tussen de weilanden door. Je kruist een fietspad en gaat rechtdoor. Bij de volgende kruising met een stalen toegangshek links ga je weer rechtdoor. Aan het eind van dit pad ga je links. Bij een flinke houten bank neem je het gravelpad rechts. Dit pad blijf je volgen. Bij de Y-splitsing volg je het pad links. Links van je ligt bezoekerscentrum Oisterwijk van Natuurmonumenten.

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten en bosterras Groot Speijck.

5. Voorste Goorven & Korte afstand

Je steekt de Van Tienhovenlaan over en passeert het ven Brouwkuip. Bij knooppunt 40 houd je schuin links richting 41 aan. Je steekt even verder de Bosweg over en loopt tegen het Voorste Goorven aan. Ga links en volg de oever van het ven. Bij boomstambank met de namen Emmy en Nero ga je links.

Het Voorste Goorven is een van de mooiste vennen langs de route. De vennen langs de route zijn ondiepe, door de wind uitgesleten meren. In de Kampina is het zand uit de Vennen opgehoopt als landduinen achter de Huisvennen.

Korte afstand
Vanaf boomstambank Emmy en Nero ga je rechtdoor. Je passeert een puntje van het Witven. De eerste splitsing daarna ga je rechts. Bij het Van Esschenven, bij knooppunt 68 ga je richting 69. Je volgt de oever van het ven rechtsom. Je neemt het eerste pad links. Kort daarna steek je de Heisteeg over en komt uit bij een parkeerplaats. Je volgt het geasfalteerde fietspad. Aan het eind van het fietspad ga je rechts. Het pad maakt een bocht naar links. Je passeert de Achterste Stroom, volgt het pad naar links en weer naar rechts. Je loopt door naar de Wolvensteeg en gaat daar linksaf. De tweede weg rechts, de Van Rijckevorsellaan, ga je in. Op de Scheepersdijk ga je rechts en direct links de Burgemeester van Beckhovenstraat in. Aan het eind sla je linksaf. Op de rotonde rechts de Burgemeester Verwielstraat in. Deze gaat over in de Stationstraat waar je aan het eind Station Oisterwijk vindt.

Vervolg Lange route

Na boomstambank Emmy en Nero ga je rechtsaf een houten bruggetje over. Bij een T-splitsing ga je links. Je passeert een houten hek en gaat linksaf. Neem het tweede of derde pad rechts en steek de Gemullehoekenweg over. Je komt op een parkeerplaats en volgt het pad met eenrichtingsbord rechtdoor.

Als het pad naar links buigt, ga je rechtdoor. Bij het Klein Aderven neem je het meest linkse pad en even verder het pad schuin links dat langs het Groot Aderven voert. Voorbij het ven kom je aan een klinkerweg, de Scheibaan. Daar ga je rechts en direct daarna links de geasfalteerde Duinenweg langs restaurant/bowling. Aan het eind kruis je de Burgemeester Den Oeverweg en duikt via een smal pad het bos in. Een paar meter verder ga je links. Bij de y-splitsing rechts en bij het volgende kruisinkje neem je een paadje rechts. Je loopt tegen een beek aan, de Rosep. Die volg je linksaf. Waar de beek onder het fietspad door gaat ga je rechts. Bij knooppunt 1 volg je richting 19.

Je kruist een fietspad en gaat rechtdoor. Even verder ga je linksaf een stalen klaphek door. Bij knooppunt 19 ga je rechtdoor en even verder bij de grote vliegden ga je links de hei op. Volg het pad tot aan een T-splitsing waar je links gaat. Dit pad volg je ongeveer een kilometer tussen de vennen door tot je bij de duinen van Kampina aan komt. Je volgt de oever van het Kogelvangersven en neemt bij de splitsing het pad links. Bij een gravel verhard pad houd je links aan. Bij een splitsing van paden blijf je het gravelpad volgen. Je komt bij een T-splitsing waar je linksaf gaat richting de parkeerplaats. Voor de houten slagboom links door een stalen klaphek. Je passeert een oorlogsmonument en komt op de parkeerplaats waar je rechts gaat richting asfaltweg. Die volg je rechtsaf. 100 meter verder kom je bij knooppunt 12, bij een paar huizen. Hier ga je links de Voorstraat op. Deze buigt even verder naar rechts.

6. Kleine Aa

Bij een beek, de Kleine Aa, ga je rechtsaf het stalen klaphek door. Je volgt de oever van de beek in oostelijke richting. Je komt langs een karakteristieke omgevallen dode boom. Even verder zie je rechts een stalen klaphek. Blijf binnen het hek en volg het pad tot aan een asfaltweg, de Kempseweg. Hier ga je door het stalen klaphek, steekt de weg over en gaat opnieuw door het stalen klaphek. Je volgt de beekoever nog zo’n 300 meter tot je aan het einde van het pad opnieuw een stalen klaphek door gaat en linksaf de onverharde weg op gaat. Je kruist een­­ zandweg en gaat rechtdoor. Je komt op het industrieterrein van boxtel. Aan het eind van de onverharde weg passeer je een rood-witte slagboom.

Langs de oever van de sterk kronkelende Kleine Aa.

Finish en klokken

Je gaat linksaf de Mijlstraat op en neemt de eerstvolgende weg rechts, de Industrieweg. Een stukje verder neem je de Kruisbroeksestraat­­ linksaf. Deze weg loop je uit tot aan station Boxtel.

Klok je tijd bij een stationsklok en deel je tijd via Socia Media (via Twitter: @huplopen @mudsweattrails). Upload je tijd op onze website en maak kans op één van de leuke prijzen in samenwerking met de NS. Hierbij gaat het niet alleen om de snelste tijden, dus even uploaden loont. Log hieronder in met je FaceBook account en laat je gegevens dus achter.

Download

Fastest Know Times

Gelopen door Start Finish Duur
Sander
Martijn
03-02-2018
10:24:00
03-02-2018
12:13:40
01:49:40
Commentaar Lekker gelopen. Mooie route door bossen, tussen vennetjes en zandvlaktes. Op sommige stukken erg drassig.
Tim
Nanco
Tom en Meia
04-02-2018
10:16:24
04-02-2018
12:19:00
02:02:36
Commentaar https://www.strava.com/athletes/11658307

Prachtige, afwisselende route: bos, vennen, zandgrond. Wij hebben van Tilburg naar Boxtel gelopen.
Mayk 19-08-2018
11:24:00
19-08-2018
13:30:00
02:06:00
Commentaar Leuke en afwisselende route. Volgende keer lachen op de foto's.
https://www.strava.com/activities/1782662853
Dennis Verhiest 17-06-2018
11:34:00
17-06-2018
13:44:00
02:10:00
Commentaar Ik heb erg genoten van deze trail, op naar de volgende!
Eelco 23-02-2018
10:21:00
23-02-2018
12:34:00
02:13:00
Giovanni
Robin
06-01-2018
12:23:00
06-01-2018
14:51:00
02:28:00
Cor Terlouw
Aad van der Poel
04-02-2019
12:26:00
04-02-2019
14:56:00
02:30:00
Commentaar Vandaag een leuke trail gelopen van Tilburg naar Boxtel. De eerste paar kilometer in Tilburg hadden van mij niet gehoeven, maar dat is niet anders
bas teulings 11-03-2018
13:41:00
11-03-2018
16:15:00
02:34:00
Commentaar wat een leuke route was dit; perfect uitgepeild en een genot deze route lekker in het voorjaarszonnetje te lopen! Bedankt team MST!
Hans
Rutger
03-03-2018
10:10:00
03-03-2018
12:52:00
02:42:00
Commentaar Heerlijke tocht door een sprookjesachtig winterlandschap
Brigitte
Reint
21-05-2018
10:18:00
21-05-2018
13:06:00
02:48:00
Ellen
Dave
25-11-2018
12:27:00
25-11-2018
15:20:00
02:53:00
Commentaar Wat een waanzinnig mooie route... Vandaag de toerist uitgehangen in eigen tuin en genoten, gefotografeerd en het koude weer getrotseerd... Op naar de volgende loop in deze serie!
Bram van Diemen 23-02-2019
10:49:00
23-02-2019
15:03:00
04:14:00
Commentaar Half februari en dan dit geweldige weer. Enorm genoten van deze fantastische route. Is wel apart om 'm solo te lopen
Gabrielle
Bram
Jeroen
Sjors
Sander
Walter
17-02-2018
09:03:00
17-02-2018
13:24:00
04:21:00
Commentaar Heen en weer, van Tilburg naar Boxtel en terug naar Tilburg. Met 11 man vertrokken, waarvan er 4 een enkele reis liepen en eentje op de terug de afslag naar Oisterwijk genomen heeft. Allemaal bikkels!
Uiteindelijk dus met 6-en heen en weer gelopen.
Heerlijke dag, op de heenweg nog redelijk bevroren grond, op de terugweg was het lekker nat en drassig.
Splash this around